Etusivu > Blogi > OHJASAJOKURSSI 14.-15.8.2010 / Anders Eriksson

OHJASAJOKURSSI 14.-15.8.2010 / Anders Eriksson

Itkun ja pettymyksen keskeltä totean, että SM-kisat jäävät kisaamatta. Hevonen ontuu ja näin ollen koko kauden päätavoite eli saada tulos ensimmäisistä mestaruuskisoista, jää vain haaveeksi. Tätä on hevosurheilu. Huomisesta kun ei koskaan voi tietää. Treenit ovat sujuneet hyvin ja hevonen olisi ollut täydessä kisakunnossa, mutta kolmella jalalla ei meno valitettavasti onnistu.

Vaihtoehtoja tapahtuneelle ei ole montaa, mutta ilmeisesti Pinkki on karsinassa piehtaroidessaan lyönyt vasemman etujalkansa lujasti seinään. Illalla kaikki oli vielä hyvin ja aamulla hevonen kannatteli jalkaansa. Kavion ulkoseinämästä löytyi mustelmat ja muutaman päivän kuluttua kärjeltä paise, sekä hyytynyttä verta. Nyt akuutti kipu on hellittänyt ja hevonen kävelee, mutta arkoo edelleen ravissa jalkaansa.

Niinpä suunnitelmiin tehtiin muutoksia ja kalenteria katsottiin uudelleen. Viimeistelyleiri Andreaksen kanssa Savijärvellä pyyhittiin allakasta pois ja hyvä vaihtoehto olikin lähteä ilman hevosta kuunteluoppilaaksi Lotan ja Schannen luokse Pohjaan, missä järjestettiin ohjasajokurssi. Kurssin vetäjänä toimi maailmanluokan ohjasguru Anders Erikksson, joka on työskennellyt mm. Ruotsin hovitallissa ajurina, ajanut itse Ruotsin maajoukkueessa valjakkoa ja tehnyt ohjasajosta useita opetusvideoita, sekä kirjoja.

Yllättävää, että lauantaiaamuna piti taivaan revetä ja vettä tulla tulvimalla. Onneksi koko päivän tunnit saatiin siirrettyä läheiseen Billnäsin maneesiin ja kurssi järjestettyä. Kurssille oli ilmoittautunut kahdeksan ajuria hevosillaan, sekä joukko kuunteluoppilaita. Antoisaa oli, että kurssilaisten hevoset olivat eritasoisia ja näin pääsimme näkemään työskentelyä useammalla koulutustasolla.

Anders opetti selkeällä englannin ja ruotsin kielellä. Isosta kassista löytyi jos jonkinnäköistä apuhärveliä ja nokkavehjettä, mitä valittiin hevosten tarpeiden mukaan. Kaikki hevoset toimivat, eikä yksikään ei muuttunut huonommaksi, mutta moni kylläkin paljon paremmaksi. Anders kokeili jokaista hevosta ohjasajaen myös itse. Ohjia säädeltiin paljon ja yhden ajotunnin aikana hevoselle kokeiltiin useita erilaisia ohjien kiinnitystapoja.

Ympyrällä ohjastuksen lisäksi, tehtiin paljon työskentelyä myös koko uraa pitkin kulkien lähellä hevosta. Lähes 30 asteen helteessä tämä vaati myös ajureilta kuntoa ja kestävyyttä! Kokeneemmilla hevosilla onnistuivat niin avot, sulut ja takaosakäännöksetkin.

Lauantai iltaa jatkettiin hyvän grilliruuan, viinin ja hevosjuttujen parissa. Päivän vaihtuessa toiseen, haettiin vielä ohjat tallista ja jatkettiin ajoharjoituksia. Parannettuamme maailmaa, nilkkaa, sekä ohjasotteita, suunnistimme tähtitaivaan loisteessa hilpeänä rekkaparkkiin.

Selvittyämme sunnuntaiaamun aktiivisesta aamuherätyksestä, näyttikin päivä vähän paremmalta. Aurinko paistoi ja toisen päivän tunnit päästiin järjestämään uudella kentällä.

Kiitos hauskasta viikonlopusta ja tosi hyvästä kurssista! Toivottavasti saan seuraavalla kerralla hevosen mukaan!

Viikonloppuna kisataan Wiurilassa ja Suomi saa uudet mestarit vuodelle 2010. Vaikka ajurin paikalle en pääsekkään, niin onneksi sentään kyytiin! Groomaan Hannulle ja Vilille poniyksiköiden SM-luokan ja Marika groomaa samassa luokassa Lotalle koulukokeen. Pitäkää meille kaikille peukkuja!

-Team Legeny-