Etusivu > Blogi > Olustvere Viro ja Savijärvi SM-kisat 2018

Olustvere Viro ja Savijärvi SM-kisat 2018


Aikaa on vierähtänyt ja paljon ehtinyt tapahtumaan näiden kisojen jälkeen, mutta kirjataan nämäkin ylös blogiin, niin säilyvät kaikki tapahtumat järjestyksessä!

Groomi keikat saivat kesällä jatkoa ja nythän niitä oli hyvää aikaa tehdä, kun ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ei tarvinnut valmistella ja pakata omaa hevosta kisareissuille.

Heinäkuussa suuntana oli Viron Olustvere. Pitkiin kisamatkoihin verrattuna tämä oli melkein verrattavissa Suomen kisoihin. Oli kiva päästä tälle reissulle mukaan ja nähdä taas uusi paikka!Kuvaaja: Taija Raatikainen


Olustveren paikka oli idyllisen kaunis! Kartano ja sen ympärillä sijaitsevat käsityöpajat ovat yksi Viron nähtävyyksiä. Kuvan rakennus on 1864-1866 luvulla toiminut viinatehdas. Nykyään se toimii keramiikka ja lasityöpajana. Pienistä mökeistä löytyi myös pellava-ja tilkkutupa, sekä villa- ja käsityötupa. Nahkatöitä paikalla ei ollut juurikaan edustettuna, joten olisinkin voinut oikein mielelläni jäädä näihin maisemiin töihin! Leipä- ja hunajatuvasta sai paikalla tuotettuja herkkuja ja pikku kauppakin oli vain polkaisun päässä.
Viron kisoihin oli lähtenyt mukaan monta kuskia Suomesta, mutta valitettavan vähän muuta ulkomaista porukkaa. Meidän tiimissä mukana olivat Leena ja Hannu, hepat Juntti ja Kalle , groomeina Taija ja minä , sekä koirat. Kolmen tähden poniluokan muodostivat kolme suomalaista ponia. Hevosissa lähtijöitä oli onneksi sentään 11.
Kauniin paikan lisäksi kisoista jäi mieleen pari ikävämpää asiaa. Ensimmäinen asia oli järkyttävä määrä paarmoja ja vielä ikävämpi asia oli kisojen tulosten oikeellisuus. Kolmen tähden kisasta jaettavat ranking pisteet ovat huomattavan suuret ja kaikki paikalla olleet ja asian osalliset itsekin tietävät, miten poniluokan lopputulosten olisi kuuluneet oikeasti mennä. Valjakkoajon yksi iso osa on oppia maratonin reitit ulkomuistiin ja pystyä toteuttamaan ne kisatilanteessa. Jos tähän ei pysty, seuraa siitä paljon virheitä tai pahimmassa tapauksessa hylkäys. Varmuudella sellaisella suorituksella ei ainakaan kuuluisi voittaa luokkaa!

Toimihenkilöiden virheistä jouduimme omassa tiimissä kärsimään myös toistamiseen. Kallen maraton aika oli kirjattu maaliin tullessa korttiin väärin. Meillä oli hyvät ja oikein lasketut nuotit. Vaunuissa oli kolme kelloa, eikä aikojen suhteen ollut mitään ongelmia. Tiedän vuosien kokemuksella, että ennen allekirjoitustani, millä kuittaan ja hyväksyn ajat, minun pitää aina laskea ja tarkastaa, että aika osuu annettuun haarukkaan. Nyt tein sen huolimattomasti ja lopputuloksissa totesimme, että meille oli merkattu turhat 3,5vp alitetusta enimmäisajasta. Kyllä harmitti. Toimihenkilöiden moka, mutta viimekädessä minun moka ja todella kallis sellainen! Lopputuloksissa Kalle 3./3 ja Juntti upeasti 4./11.

Viron jälkeen oli yksi viikonloppu välissä ja sitten olikin jo vuorossa Savijärven SM-kisat, mitkä olivat samalla myös kansainväliset kilpailut. Jos Viron kisoissa oli lähtijöitä heikosti, niin Saviksella joukko oli sitten vielä suppeampi. Paikalle ei ollut tullut yhtään ainoaa kuskia ulkomailta. Tämä oli todella harmillinen asia järjestäjille, kilpailijoille ja yleisölle.

Kisat ajettiin läpi hyvässä ja ajoittain jopa kuumassa kelissä.
Runsaslukuinen joukko Loimihaan hevosia oli mukana kisoissa kaiken tasoisissa luokissa ja myös pakkaukset olivat sen mukaiset.Kalle koulu. Kuvaaja: Henna RajalaJuntti koulu. Kuvaaja: Henna RajalaKalle maraton. Kuvaaja: Henna RajalaJuntti maraton. Kuvaaja: Henna Rajala


Koko kisa oli loppu metreille asti varsinainen jännitysnäytelmä. Taas tuli myös hyvä muistutus siitä, että kisat ovat ohi vasta sitten, kun viimeinen valjakko on startannut tarkkuuden. Nostan hattua Leenalle siitä, millaiset kisahermot hänellä on. Itse en ikinä pystyisi moisiin suorituksiin paineen alla. Hyvistä kisahermoista tunnistaa kyllä todellisen kilpailijan!Ja niin siinnä kävi, että Leena ja Kalle pokkasivat 2018 ponien kultaa ja Juntti hevosten pronssin. Mitali saldoa vielä täydensi Hannun ja Vilin ponipronssi. Loimihaan tallista junioreiden kultaa voitti Eve Rafulla. Aivan upeaa ja taas saatiin juoda Fresitaa!


2018 SM

Ponit: 1. Leena Kalalahti – Kalif, 2. Raisa Takkinen – Kooihuster Harro, 3. Hannu Kalalahti – Hessin Vihtori

Hevoset: 1. Talvikki Järvinen – Danser T, 2. Ben Simonsen – Ragyogo, 3. Leena Kalalahti - Judym


Onnea kaikille!-Team Legeny-