Etusivu > Blogi > Vähätalon RatsuAreena 1.5.2021

Vähätalon RatsuAreena 1.5.2021


Vappupäivänä pakattiin loput kimpsut ja kampsut Teijolta ja suuntasimme kohti uusia seikkailuja.

Vähätalon RatsuAreena sijaitsee Perniön Knaapilassa ja se on talvella 2021 valmistunut aivan uusi maneesitalli. Paikan omistaa Olli ja eläinlääkäri Noora Saaristo. Hevoset asuvat tallilla kahdessa eri pihatossa pienissä kolmen hevosen laumoissa. Talli toimii itsehoito vuoroilla.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun hevoseni asuu pihattotallissa. En ole koskaan pitänyt sitä riskien takia hyvänä vaihtoehtona kilpahevoselle. Nyt kuitenkin päätin koittaa tällaista vaihtoehtoa, kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Aika sitten näyttää, että tasoittaako tämä luontainen asumismuoto alkukantaisen Kippiksen jännittyneisyyttä ja arkuutta.

Friisi tamma Fannysta on tullut Kippiksen tyttöystävä.


Uusi pihatto on rakennettu maneesin yhteyteen ja se on hyvin suunniteltu. Hevoset pääsevät kulkemaan vapaasti isoon hiekkatarhaan ja siitä eteenpäin isoille laidun alueille. Myös talvella maan jäädyttyä hevosilla on käytössä isot laitumet. Laumassa hevoset liikkuvat melko paljon. Alku- ja loppuverryttelyyn käytettävä aika on nyt huomattavasti aikaisempaa lyhyempi.
Pihatosta pääsee suoraan hoitopaikkaan, missä on myös kaksi tilavaa uutta karsinaa. Näitä voidaan käyttää päivittäin kun hevonen otetaan hommiin ja myös silloin jos tarvitaan sairaskarsinaa. Hoitotilasta löytyy myös pakkopilttuu, pesupaikka, varuste- ja rehuhuone. Kaikki on niin lähellä ja ihanan uutta!
Kun ovesta astuu ulos ja toisesta sisään, onkin sisällä aivan uudessa valoisassa maneesissa. Maneesi on kooltaan 20 x 40m. Ajamista ajatellen alue on pieni, mutta ratsastukseen riittävä. Isot korkeat ikkunat luovat lähes kuninkaallisen vaikutelman. Tämä on kyllä yksi kauneimpia halleja, missä olen koskaan käynyt! Lähiseudulla on paljon pieniä maneesittomia talleja. RatsuAreenan maneesia vuokrataan myös ulkopuolisten käyttöön.Jerita, Kipson ja Annika testaamassa uutta maneesia.


Tallilla ei ole lainkaan ainakaan toistaiseksi ulkokenttää, mutta nyt kesällä käymme sekä ratsain että ajaen paljon maastossa. Tallin läheisyydessä on hiekkapohjaisia eripituisia maastoreittejä kilometrikaupalla. Ja kun heinät ovat korjattu pelloilta pääsemme myös ajamaan näille nurmipohjille.
Nyt ainakin kokeillaan tällä erää tällaista tallielämää. Aika sitten näyttää onko tämä hyvä ja toimiva ratkaisu meille. Laumautumisessa on omat hyvät, mutta siinä on myös huonot puolet. Jos hevosen mielipidettä kysyttäisiin se varmasti valitsisi tämän vaihtoehdon perinteisen boxiasumisen sijasta. Riskit potkuille ja muille loukkaantumisille on kuitenkin isommat. Välillä myös treeneissä keskittymisen kanssa on tekemistä, koska laumavietti on hevosella voimakas kun siihen annetaan tällä tavalla mahdollisuus. Lauman toiminta ohjailee nyt ajatuksia ja koko olemusta.

-Team Legeny, Annika-